Buku Tamu

Silakan beri saran dan kritikan yang membangun, agar natinya blog ini bisa lebih bagus! Harap maklum, masih pemula di wordpress.

257 thoughts on “Buku Tamu

  1. Tama-tama lam knal, numpang lewat ya! Pokoknya tetep nulis dan nulis yang penting semangat! Aku juga blogger pemula kok!
    Salam!

  2. Yu za dum ae, bagus banar… kayapa mun ada berita dan foto tentang adat dan kebiasaa lokal kalua kaya baiwakan, dll..
    Dum saurang kadada lagi musuh bapader lugat kalua di bjm, imbah situ bulik…

  3. umpat baelang jua nah salam kanal ja dangsanakai mun kawa cari lagi sejarah patmaraga dan sukmaraga nang labih langkap makasih lah salam dari jauh

  4. Rasa senang jua hati imbah melihat ada blog yg khusus membahas masalah sejarah daerah banua dan pernak pernik budayanya..salam kenal dan salam bedangsanakan haja nah.. aku ada beisian kawan guru madrasah ngarannya syamsiar h.barni nang mengajar di MTsN Kalua entah MtsN berapa kah.. kalo ay andika kenal. Ayu ja inggan sini ja dulu, kaina beasa bepanderan pulang kita… sukses selalu utk blog nya!

    • Makasih dah mau baelang ka blog ulun. Blog ini diulah gasan kakawanan barataan nang katuju manulis ttg banjar dan dayak. Ulun juwa malihat bahwa banyak tulisan2 kakawanan nang bahambur sana sini, tanpa ada dokumentasi yang tetap. Jadi sabujurnya blog ini tidak hanya melulu pemikiran ulun, tapi diisi oleh pamikiran kakawanan jua. Kalau pian handak berpartisipasi boleh juwa.

      Ulun kada tahu jua siapa guru itu, kena ulun cari tahu. smasa ulun dikalua dahulu, kadada pang sidin di MTsn Kalua. Mungkin hanyar haja.

      Salam badangsanakan juwa, wan salam budaya

    • Salam budaya haja dangsanakai, ulun cuma kada nyaman malihat tulisan kakawanan nang tahambur sana sini. Jadi baik ulun kumpulkan dalam blog ini. Samuga banua kita lebih maju tanpa harus malupakan kabudayaan saurang.

      Makasih bangat dangsanakai udah baelang

  5. salam kenal…wah baru sekarang nih bisa bersilaturahmi dengan sahabatku ini….sungguh rumah yang begitu asri…jadi mesti banyak belajar nih….maaf boleh tukeran link? terima kasih sebelumnya…

      • Baru kali ini saya baca kesah borneo lahir saya di jakarta mama and abah ulun asli kal-sel di dalam diri ulun terdapat mesteri, ada urang yang memadahi ulun keturunan (anak atau urang 10) sekarang ulun tinggal di samarinda

      • Sekitar tahun 3000-1500 S.M untuk pertama kalinya Pulau Kalimantan kedatangan Imigran yang berasal dari daerah Yunan di China Bagian Selatan. Imigran dari Yunan inilah yang menjadi cikal bakal suku Dayak di pulau Kalimantan atau dikenal pula dengan istilah suku “Melayu Tua”. Dari Legenda suku Melayu Tua (Dayak) ini disebutkan bahwa terdapat lima kelompok besar yang dipimpin Lima bersaudara yaitu Abal, Anyan, Aban, Anum dan Aju. Kelima bersaudara ini sangat sakti, bijaksana dan berwibawa. Menurut cerita suku Dayak Tua, kelima saudara ini titisan dari Dewa Batara Babariang Langit, yaitu : titisan Dewa Batahara Sangiang Langit. Batara Babariang Langit kawin dengan Putri Mahuntup Bulang anak dari Batari Maluja Bulan dan Melahirkan Maanyamai, dan Maanyamai beristri dan istrinya melahirkan anak bernama Andung Prasap Konon sangat sakti. Dan membangun Negeri Nan Marunai (Nan Sarunai) kemudian Andung Prasap beristri anak Raja menggaling Langit dan melahirkan kelima saudara tersebut di atas. Kelima saudara inilah kelak menjadi cikal bakal suku Dayak di pulau Kalimantan. Mereka mengembara ke pelosok pulau Kalimantan, konon si Abal ke daerah Timur menurunkan suku Aba, Anyan ke daerah Selatan menurunkan suku Manyan, Aban ke daerah Barat menurunkan suku Iban, Anum ke Utara menurunkan suku Otdanum dan Aju ke daerah Tengah menurunkan suku Ngaju. Dan mereka diberi pitua :” Tabu/ dilarang bacakut papadaan apalagi bermusuhan, karena mereka satu daerah satu nyawa, menurut pitua Nenek Moyang mereka mengatakan (pitua) Terkutuk apabila Bakalahi sata manggungan.

        Dari cerita silsilah keturunan Dayak tersebut adalah Anyan anak nomor dua menurunkan suku Maanyan yang mengembara ke daerah selatan mempunyai 10 orang anak yang dikenal dengan sebutan “cucu urang 10” yaitu Luwa, Pahi, Alai, Wangi, Sari, Aju, Burai, Buun, Kutip dan Asih. Mereka ini adalah cikal bakal penduduk Kalimantan Selatan, sebagian ke daerah Barito Selatan dan Timur (Kalteng) serta ke daerah Pasir (Kaltim). Luwa menjadi cikal bakal urang Kalua, Pahi jadi cikal bakal urang Mahi, Alai menjadi cikal bakal urang Birayang (HST), Wangi menjadi cikal bakal urang Mawangi (HSS), Sari menjadi cikal bakal urang Masari/Marga Sari (Tapin), Aju menjadi cikal bakal urang Biaju, Burai menjadi cikal bakal urang Maburai (Tabalong), Buun menjadi cikal bakal urang Mabuun dan Warukin, Kutip menjadi cikal bakal urang Makutip dan Asih menjadi cikal bakal urang Masih (Alalak).

        Kira-kira masuk cucu yang mana sampiyan?

  6. blm jelas makax ulun mencari tau, kejadian di dalam diri ulun ni lawas sudah kira2 awal 1997, ulun pernah mengalami mimpi dan kejadian tu di smd dan ulun pernah jua datang ke makam sultansuriansyah kada jauh dari kelahiran mama dan abah ulun karena mama ulun urang QUIN SELATAN sedangkan makam sultansuriansyah di QUIN UTARA, ulun banyak mengalami hal aneh semenjak di samarinda, dan ulun sudah banyak mendatangi urang2 di kalsel dan kaltim untuk menanyakan tentang diri ulun ohya klau bisa ulun minta no hp ikam nanti kita bisa berpaderan

    • Cuba ikam masuk ka Grup FB: Bubuhan Kulaan Urang Alai Borneo. Di situ banyak info2 yang berkaitan dengan asal usul keturunan Datu 5, atawa Cucu 10. Biasa mereka ahli2nya di bidang itu.

      Mohon maaf, ulun belum bisa memberi no HP Ulun, karena ulun bukan ahlinya.

    • Grup FB
      BUBUHAN KULAAN URANG ALAI BORNEO (Cari di pencarian seperti itu)

      Habis itu, Add Adminnya. Ulun rekomendasikan:
      1. Datu Panglima Alai
      2. TumanggungArga Sandipa BatanggaAmas
      3. Pangeran Hidayatullah Al-watsiqubillah

      Ulun sendiri
      Adum M. Sahriadi

      Cari aja di pencarian

  7. BHT/BJR iS siTus NO 1 D KaLSeL_ExIst TrUS Lah HaRi-hari AD Aj TarUs BapaNdiR__MG SuKseSLah AJ Lah Yg iKuT d siTus NiH%apaLagi penguRus2nya MG panJang UMUR ja” JD ad harapan makin BNyak LG Kisah2 yG di uNgkae…..he

  8. Assalamualaikumm..
    Umpat btakun mang lahh..
    Kikira dimana ulun bisa dapat lirik lagu Banjar ‘UJAR PANG KADA BAMASAK’? Pian tahu lah liriknya?
    Tuhuk jua sudah mancari di gugel,wiki, tapi kada sing dapatan..
    Mudahan ada nang mau membantu.
    Tarimakash banyak.
    Wassalamualaikum..

    • Ujar pang kada bamasak 2X
      Kukus api, cundai ka tawing 2x

      Ujar pang kada handak 2x
      Kilar mata, kada ka lain 2x

      reff
      Buah Jingah buah kutapi
      kawa singgah di wadah kai
      buah jingah buah kuminting
      kawa singgah tapi di lanting……

      kunang-kunang lain pangapi 2x
      sabar hati ada batasnya 2x

      Note: ingatan ulun haja dangsanakai. Ulun saurang kada yakin wan bait tarakhir tu. mungkin nang lain ada nang hakun manambahakan….

      • Ujar pang kada bamasak 2X
        Kukus api, cundai ka tawing 2x

        Ujar pang kada handak 2x
        Kilar mata, kada ka lain 2x

        reff
        Buah Jingah buah ketapi
        jangan singgah dihadang kai
        buah jingah buah kuminting
        kawa singgah tapi di lanting……

        kunang-kunang lain pangapi 2x
        amun api ada baranya 2x

        urang bujang wayah ini 2x
        kada tahu di rumah tangga 2x

  9. umpat mangoment bang lah..
    mudahan semakin sukses haja blog nangini n makin banyak pangunjungnya.. aminn..

    btw,, lun ndak mentag blog pian ne, boleh lah ??
    tapi kada bisa caranya,, maklum beulah blog asal2an haja hehehe..

  10. Bagusnya ai blog nyawa, hanyar 5bln sudah lumayan ranking alexanya, salut unda malihatnya mudahan sukses tarus, salam kenal aje, aku urang banjar pal 7 badiam di samarinda. asal ketemu blog ini aku mencari kisah wali saman, tatamu bakiau wali saman, kutelusuri terus sampai buku tamu ini, maaf unda tarus haja masuk tanpa mangatuk dahulu, kulihat komentar babalas, mungkin cucuk wan papadaan, maka aku umpatan juwa bakakawalan disini, sebab kada banyak bubuhan banjar nang umpatan maulah blog, ada haja tapi banjar pendatang atau urang lahir dibanjar haja, di samarinda ada persatuan bubuhan banjar perantauan tapi lain blog internet, kayapa kalu kita baulah blogger perkumpulan banjar, mungkin bisa menaikkan ranking kita.

  11. SALAM KENAL…. Bagusnya ai blog nyawa, hanyar 5bln sudah lumayan ranking alexanya, salut unda malihatnya mudahan sukses tarus, salam kenal aje, aku urang banjar pal 7 badiam di samarinda. asal ketemu blog ini aku mencari kisah wali saman, tatamu bakiau wali saman, kutelusuri terus sampai buku tamu ini, maaf unda tarus haja masuk tanpa mangatuk dahulu, kulihat komentar babalas, mungkin cucuk wan papadaan, maka aku umpatan juwa bakakawalan disini, sebab kada banyak bubuhan banjar nang umpatan maulah blog, ada haja tapi banjar pendatang atau urang lahir dibanjar haja, di samarinda ada persatuan bubuhan banjar perantauan tapi lain blog internet, kayapa kalu kita baulah blogger perkumpulan banjar, mungkin bisa menaikkan ranking kita.

    • Manarik sekali usulan pian, kena ulun pandirakan dahulu wan bubuhan bloger banua kita. Ulun hanyar bibisaan juwa batulis-tulis di blog.

      Mudahan kena ada solusinya. Salam badangsakan haja……

  12. Saya adalah salah satu KELUARGA MISKIN di Indonesia. Mencoba untuk mencapai kebebasan, pantang menyerah, penuh kreativitas, berinovasi cerdas menuju masa depan yang lebih baik dan harmonis. Mendobrak Keterbatasan Mencari Kebebasan Financial dan tawakal semoga Tuhan Memberikan Jalan keluar dari himpitan kemiskinan saat ini.

    Salam kenal…….

  13. baru sekarang nemu situs berbahasa banjar yang siip banget,, bakalan sering neh aku berkunjung… ^_^
    Semangat terus mang lah lestarikan budaya banjar..

  14. Ulun handak meutarakan saran, kayapa kalo cerita dan sejarah yang ada dalam tulisan ini kita buat dalam bentuk Film Dokumenter, karena masih sangat banyak dingsanak2 yang kada tahu lawan sejarah banuanya saurang. termasuk ulun. jadi maksud ulun kalo dikemas dalam bentuk visual yg disertai dengan ilustrasi musik dan narasil,mungkin akan lebih menarik,diamana dalam pengemasannya kita hadirkan para narasumber seperti sastrawan dan budayawan serta para keturunan pelaku sejarah dalam tulisan ini. dengan didukung oleh data sejarah seperti situs-situs sejarah,gambar,lukisan,peninggalan2 seperti senjata,alat musik dan lain-lainnya. Ulun yakin,apabila cerita dan sejarah banua ini dikemas dalam bentuk visual akan sangat menarik perhatian dan menjadi manfaat karena pada akhirnya masyarakat banua akan sadar dan tahu bagaimana sejarah banuanya ini.
    Sekian saran dari ulun,mudah2han ada manfaatnya.

    Sedikit bigron ulun.
    Nama Afrizal
    Tiga tahun yang silam ulun menyelesaikan study dibidang Broadcast dan sinematography di Jogja. dan pernah membuat salah satu film pendek berdurasi 5 menit yang alhamdulillah pada JAFF (Jogja Asean Film Festival Thn 2007) meraih penghargaan Gayeng Award sebagai Film pendek yang paling banyak diminatai penonton. dengan bekal semuanya itu ulun mencoba kembali kebanua dan bekerja disalah satu Televisi Swasta di Banjarmasin yaitu “Duta TV” dan sekarang menjadi produser salah satu program yg mengemas tentang nilai tradisi dan budaya masyarakat banjar yaitu “program WAJAH BANJAR” sekarang sudah 20 Episode dan tinggal satu episode lagi. maka dari itu ulun berniat membuat satu program yang mengangkat tentang sejarah banua ini. jadi ulun mohon bantuan informasi dan dukungan dari pian-pian seberataan.
    Sebelum dan sesudahnya ulun ucapkan terima kasih.
    “Wassalam…Afrizal”
    FB : ical_ayesinema@yahoo.co.id

    • Luar biasa tanggapannya. Jadi grogi nah. Sabujurnya maksud blog ini ingin juga punya misi mengenalkan kisah-kisah urg terdahulu di banua kita. Tapi kalau untuk visualisasi, blm kepikiran sampai ke situ.

      Langkah kami cuma sampai ke penerbitan ebook, maklum keterbatasan biaya dll. Mungkin bang Afrizal bisa minta bantuan Taman Budaya Kalsel atau Mahasiswa sejarah di FKIP Unlam. Karena mereka lebih mendalami ini.

      Wah, tentunya ini sebuah terobosan besar dalam sejarah kebanjaran kita kalau bisa terlaksana.

      Info tambahan:
      Posisi saya sekarang di pedalaman, jadi agak susah dihubungi, dan blog ini update 4 hari sekali, itupun kalau kebetulan admin turun gunung. Hal itu dikarenakan profesi admin sebagai guru di pedalaman.

      Makasih banyak masukannya. Mungkin ada dari teman-teman yang ingin merealisasikannya bisa langsung ke Bang Afrizal.

      Salam Budaya untuk semua!

      • mun diulah visualisasi ulun hakun nai umpat bakasak maraha jadi Amat Buntalnya kadapapa jua..wakakwkwkw

  15. mang…!!! mo nitip saran nah….KLo bisa kuLiner makanan khas daerah banjar di posting jua….!!!_sperti cara membuat soto banjar_membuat manday..”DodoL..etc
    Supaya bLog BHT Lebih bernuansa keDaerahannya.!^_^

  16. Assalamualikum kulaan tarlabih dahulu parkanalan wagas hajakah,aku urang banjar dari malaysia paninian ku bahari pun dari banjar, cuma di sini aku sadikit marista janarasi banjar di sini banyak kada tahu lagi basurah bahasa banjar.

    • Salam badingsanakan haja dangsanakae

      Samuga parsaudaraan kita urang banjar dimana haja selalu rukun, tanpa malihat parsataruan nangapa nang tarjadi antarnagara kita.

      Makasih sudah hakun baelang

  17. Mantap…..dangsanakai, tarusakan meneliti, mangupas sajarah wan masalah2 nang ada di tanah kita, …….. promosiakan ke pada sanak2 diluar sana, ttg blog ini supaya tahu awan padatuan2 nya saurang.

  18. Assalamu alaikum…
    Uy julak atawa pambakal panunggu Jingah Rabit..
    ulun Admin bubuhan “Kampoeng Sungai Tabuk” nah..
    handak minta ijin lwan bubuhan pian umpat manyalin posting2 disini boleh kah..??
    gasan pengenalan budaya2 dan keunikan masyarakat banjar….
    mohon perhatiannya julak Pambakal lah..

    • Banua hujung tanah di blog ini diambil dari cerita Hikayat Banjar, dimana sekelompok orang yang mencari tanah kediaman untuk bermukim, yang akhirnya menemukan sebuah tempat yang diberi nama BANUA HUJUNG TANAH dan disitulah mereka berdiam dan membangun sebuah kerajaan (Negera Dipa)

  19. mun ada nang handak ma’ulah visualisasi kesah2 banjar ulun handak ai bakasak maraha jadi Amat Buntal-nya berhubung ulun nih lamak mungkal sasak dilawang…huahahahakwkwkw

  20. ass. biarpun saya bukan orang Kalimantan,tapi saya sangat suka dan tertarik dengan budaya Kalimantan.. lanjutkan….

  21. maaf numpang lewat z lah…
    lwan jw umpat bapander nah..jk ditambahi jw makanan khas bnjarmasin besrta foto n resepnya ..coz kan kalu ae urg2 luar hndak tw maknan n belajar bemasak khas bnjar..soalnya ulun kadada melihat di menu blog arsip tentang hal itu ….terima kasieh…

  22. umpat bakajal nach urang Barabai.. umpat manimba ilmu lah..

    salam badangsanakan haja barataan.. (salam persaudaraan seluruhnya-Indo)

  23. Ini maka minta ma’af wan bang Adum…iwak karing lais, pangang patin,sambal mangga anum, awan balimbing tunjuk ….dibawah tatudung tu habis kumakan..aduh..nyamaaannn..man…banar…,napa lapar banar parutku..manunggu abang Adum kada datang2…aku sdh 2…3 X ni masuk rumah ni..tp kada sawat mangatuk pintu…pintu kada sing kuncian…masuk ai aku..istrahat sambil mambaca kuleksi buku abang Adum…bagus2 wan lucu2 isinya..kawa manamba sakit kupala….!!.
    Makasih lah bang Adum..salam kenal, salam budaya,salam badingsanakan…dari urang Dayak Jawa nang tinggal di Jogja…!!.

      • Aku lahir di Telang Lama (Barito Timur),lawas tinggal di Buntok sampai SMP,SMA di B.Masin,imbah tuntung SMA bajukung ka Jawa pas tapatak,kandas di Jawa sampai wayahni,labih 20 th an ni pang. Amun ka Jogja bahabar ja(email ku nang kukirim tu) kita bajalanan malihat2 kota Gudeg(kota gangan saribu manis)…Salam budaya !!!

  24. Umalah sanang banar bisa mambaca cerita/kisah-kisah babahasa Banjar !
    30 tahun diperantauan, rindu banar lawan banua ! Apakah masih ada kakawan yg aku kenal 30 th yg lalu di STM Bersubsidi Banjarmasin atau SMP 2 Seroja yg aku tinggal sejak lulus 1977-1978 Salam lawan kakawan yg mungkin masih ingat ! Wan, Banua Hujung Tanah tarimakasih bangat atas adanya situs ini. jadi aku bisa singgah mahilangkan uyuh panat dibanua urang…. Salam !

  25. dangsanak ikam tamasuk orang nang baik mamhatiakan budaya nangini, karana banyak sejarah bubuhan kita nang asli diasimilasi dan akulturasi urang lain jarnya kena generasi muda kita kada tahu lagi nang mana keaslian budaya kita, kaya lagu “umai ading ………..ading bastari…..adat asli jangan dibuang, umpatakan kupakai jua , paninggalan urang bahari , kan kubawa sampai mati. salam kanal haja ,di taluk dalam

      • -tolong danksanaklah ! literature pulau kadap dan kesah urang nang suah kasana , ujar ibnu hajar masih disitu, karana ,veteran tertinggi kita dibanjar dahulu ada 3 orng,1 hasan basri, 2.ibnu hajar,3,tabelo, ….nah , tabelo ini bakisah , karna anaknya kawan sorang, awan ada ciri jar bila ibnu hajar wafat, karis (nang dibanyu , ujar urang karisnya tinggalam )
        –kawan ku suah bakisah, jar inya baisi buku bahari aslinya pulau kalimantan dingarani BORNEO jarnya neo=baru bor=puau, pulau kita nagini, asalnya pulau dibawah banyu.
        – croscheck lah , ma’af kalau tasalah kisah disejarah kehidupan di tanah banjar, kerajaan nang baisi panglima hamandit, tabalong, itu kerajaan mana , karana sidin nagitu nang mambantai majapahit , karana kada kawa lawan bakarasan , laluai , jalan halus, yaitu menusupakan empujatmika.
        =panjang nah tatakunannya, ikam alumni unlam fkip b.indonesia , kalau bujur ikam pasti tahu awan kakaku dosen ibu zakiah, sidin tu kakaku, kami masih turunan candi amuntai lawan dayak biaju, paringin. ma’af lah kapanjangan .saring dan lastarikan kaaslian banjar dayak.

      • Odoy: Makasih dah baelang
        1. Ulun kdd beisi literatur pulau kadap, ulun suah juwa pang mandangar kisahnya ttg pulau kadap tsb, cuma kadada beisi bukti

        2. Makasih infonya ttg borneo, dasar bujur. smalam waktu ada penelitian di pegunungan meratus (pegunungan tertinggi di kalimantan) ditemukan bberapa fosil hewan laut di batu-batu, jd kesimpulan sementara, banua kita ne asalnya matan bawah banyu.

        3. Kalau berdasarkan tulisan Pak Tajuddin Nor Ganie, Sejarah Kehidupan di Tanah Banjar (Suah terbit di B.Post), Kerajaan Nan Sarunai sama dengan Kerajaan Tanjung Puri dengan Kahuripan (tanjung sekarang) sebagai ibukotanya. tapi dalam cerita Hikayat Dayak di ceritakan bahwa Nan Sarunai dan Tanjung Puri merupakan kerajaan yang berbeda, tapi hampir satu masa. Kedua panglima tersebut berasal dari kerajaan tanjung puri.

        4. Yup, aku alumni PBSID Fkip Unlam thn 2005. Ibu Zakiah Agus Kusasi kah yg dimaksud? Sidin dasar dosenku smalam. Sip. Aku keturunan Dayak Maanyan, Tamiang Layang. Cuma bapakku Banjar. jadi belahan juwa

  26. selamat dan sukses untuk situs yang membuka cakrawala banua kalimantan selatan….kalo bisa kisah-kisah datu datu bahari di muat juga…biar generasi sekarang tidak melupakan para pendahulunya

  27. Huy ,,, Dangsanak.., umpat basinggah lagi satumatlah … , sakadar melapas lelah dahaga dan sakadar baucap Selamat Tahun Baru 2011 ….. gasan dangsanak sabarataan yg ada di Banua Hujung Tanah …,
    Semoga tahun 2011 kita seberataan dangsanak’ai lebih baik sagalanya dibanding 2010… amin …

  28. Al-hamdulillah ulun banyak batambah pangatahuan, walaupun ulun kada suah bulik ka banjar, ujar nang tuha ulun ne urang banjar, tapi paninian kami kisahnya ndarai lagi. Oke bang………good luck haja.

  29. Tabuka pulang cakrawala banuaku……..blognya mantap mang ae……tulung umpati jua blog ulun mang lah…..gasan basilatrrahiim aja…….

    sukse aja gen gasan kita brataaan

    amin

  30. assaala mu’alaikum, wal adakah blog/ bahan gasan mulok sd, kakanakan paling kusuruh keblog ikam gasan materi mulok , ma’af lah mohon izin situ mengutip diblog ikam ini

  31. mikummmmmmmmmmmmm
    salam kenal mang, , , pas banar mang ae blog pian neh gsan wdh lun bacacari bahan gsn muatan lokal bahasa banjar, , , ,

    gasan batatakun istilah banjar nang lun kd tahu kw juwa lah mang ???????

  32. Salam sahabat,, saya (Asli Urang Banua) tolong ya di edit Link + title blog saya y sahabat,.
    soal’nya link (domain) + title blog saya ganti. 🙂

    Salam sahabatku..
    #Happy Blogging.. !!

    Konfirmasi y sahabatku 🙂

  33. uyyyyyyyyy kula iya am nah sambil balilihat sekali nya tasinggah wadah ikam ..mun aku minta banyu mau ae kalu lah mambari..hheheheh..makasih lah sdh mau membuka lawang nya ..sukses slalu dan tetap berjaya

  34. Salam bapatuhan sabarata,an uluni banjar di riau sumatra sukur banar ulun tahayau blok banjar nang ma,ulah lilihan di dangar surah dangsanak barata,an sakali lagi ulun ucapakan salam bapatuhan by Muhammad Saibi Hasym,? Lamkomsel barata,an,,,,,

  35. jika di luar kebahasaan adalah sesuatu yang tak bisa aku katakan itu tak lain adalah rimba kesunyian dan hampir hampir aku tersesat sendiri…hingga kumenemukan kerlip pelita dari halaman belakang rumahmu…yag menuntunku sampai dirumah singgahmu Sahabat Pena ku…

  36. uii urangnya umpat beelang, kami datang lawan tatakunan. mudahan ada jawaban.

    ulun handak batakun, pian adalah baisian foto atawa video, manganai aruh ganal dayak meratus loksado. mengenai tarian kanjar.

    nah itu pang tatakunan ulun lawan pian. tarima kasih dahulu. ulun handak karumah subalah pulang.

  37. salut mang atas kapeduliannya wan budaya Banjar. Kawalah umpat batakun alamat email atawa numur hape pian. Ulun ada parlu panting nah? mun supan balas liwat email haja kah 🙂

  38. katuju ulun wan blog nang ini, mun kawa di buati lagu lagu banjar………..nang kawa di donlod lah……ulun minta wan pian nah carii akan siapa panyanyi lagu banjar nang bajudul banyu mata…tarima kasih dangsanakai

  39. bagus bnar blog nya mang ae, tpi jaka ditambahi sejarah lagu-lagunya tuh mang ai jadi sipppp. nang kaya sejarah munculnya lagu ungga-ungga apung kaya itu…

  40. pak saya mau minta tolong….ada teman saya yang sekarang lagi sekarat karena terseret truk, dia orang miskin dengan anak banyak yang masih kecil2,,saya tertarik dengan minyak bintang bagaimana cara mdapatkany???

  41. saya baca2 internt minyak bintang katay tidak bisa mati dan matinya susah,sangat menyeramkn tapi saya baca blog bapak spertinya tdk srumit itu, jd apa larangan dan efek sampingy…bagaimana kalau dminum atau adakh cara pmakaiany seaman mungkin seperti dioles misaly dan bagaimana kl minyak itu masih ada sisa stlh pmakaian…saya hanya ingin mnolong rokib tapi saya juga tidak ingin menyimpang dari Allah atau nantiy malahn membahyakn…kl blh saya mnt no.hp untuk saya tau bgaimana cara mdapatkannya dan pjelasan minyak bintang tsb….mohon jawab di email kditaaa@gmail.com……………maaf kl ada kata saya yg salah slebihy terima kasih

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s