BUAH KAPAYANG


Buah Kapayang

(Pangium edule Reinw)

Oleh: Asrama Ipmaba GawiSabarataan Yogyakarta

Sumber Foto : Nanang Maulana_Murung, Haruai (Tabalong)

Naa… Sa-Nusantara’an pasti tahu kalu lawan paribahasa “mabuk kapayang”, tapi banyak lagi nang kada tahu (suah malihat) lawan buah yang dimaksud dalam paribahasa nitu… Ini pang nah buah Kapayang nang hanyar diputik matan rapunnya.

* Biji Kepayang, kluwek, keluwek, keluak, atau kluak (Pangium edule Reinw. ex Blume; suku Acariaceae, dulu dimasukkan dalam Flacourtiaceae)
adalah tumbuhan pohon nang tumbuh liar atau satengah liar. Orang Sunda manyambatnya picung atau pucung (kayitu jua sabagian urang Jawa Tengah) mun di Toraja disambat panarassan.

* Bijinya, nang baisi salut biji kawa dimakan, bila mantah beracun banar karena mangandung Asam Sianida konsentrasi tinggi. Mun kabanyakan mamakan kawa maulah pusing/mauk/mabuk.
Mun dimirip-miripakan lwn buah nang lain hampir sama nang kaya Jaring/Jengkol cara maulah, manetralisir, atau mamasaknya, mun dipasar biasanya dijual urang nang sdh jadi masak (tinggal makan lawan tumbukan baras basangrai)…Nyam..Nyam… hehehe

* Biji Kapayang (keluwek) biasanya dipakai sabagai bumbu dapur masakan nang maulah warna hirang pada rawon, daging bumbu kluwek, brongkos, serta sup konro.

Sumber Foto : Nanang Maulana_Murung, Haruai (Tabalong).

Iklan

7 thoughts on “BUAH KAPAYANG

  1. kapayang ne nyaman banar di makan,apalagi di ulah sayur makan,di goreng,,,bahari banyak banar di daerah jangkung ( Tanjung ),wyhini adakah kah msih leh………

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s